Morveux – Hejno

Morveux – Hejno

Rozhovor se členy souboru

Něco o souboru: Jsme soubor, který funguje při ZUŠ F. L. Gassmanna pod vedením Pavla Skály. Jmenujeme se Morveux, ačkoliv jsme od začátku tohle jméno neměli – zvolili jsme si ho zhruba před třemi lety. Fungujeme již několik let, i když se složení během té doby trochu změnilo. Kmenoví členové ale stále zůstávají stejní.

 Jak jste přišli k předloze? Proč jste se rozhodli s ní pracovat?

Na začátku každého roku se vždy bavíme, co bychom chtěli dělat. Dvě z nás četly Racka přes prázdniny a opravdu se nám kniha líbila. V loňském roce jsme dělali představení ve stylu divadla poezie a chtěli jsme v tom pokračovat. Kniha je taková abstraktnější, takže jsme si mysleli, že by nám to mohlo být blízké. Shodli jsme se na tom, že si všichni knihu přečteme a uvidíme. Každý z nás si v tom to nakonec našel nějaké své téma, tak jsme s knihou začali pracovat.

Proč jste se rozhodli pracovat pouze s první částí knihy?

Knihu jsme si samozřejmě všichni přečetli celou, ale rozhodli jsme se jen pro první část, jelikož jsme z ní měli pocit, že nám toho řekla nejvíce. Navíc jsme se obávali, že zpracovat celé dílo by byl příliš velký projekt. Také nám přišlo skvělé, že je na divákovi, aby si domyslel, co bude dál.

Jak jste se bavili o prostředcích, které budete používat (např. projektor, hudba)?

Začali jsme na hodinách dělat pohybová cvičení, a jelikož nás bavilo pracovat s tělem, napadlo nás začít pracovat i s dalšími prostředky. Původně tam mělo být ještě více alternativ.

Názory z publika:

„Celé to bylo zajímavě zpracované, prostředí působilo úžasně, akorát se tam hodně prášilo. Jinak to bylo hezké, správné.“

„Bylo to dojemné a moc se mi líbily herecké výkony.“

„Konec mi připadal neuzavřený, ale moc se mi líbila projekce.“

vef