Rozhovor s Divadlem Strejdy Dutche

Hned druhým letošním představením byla koláž scének z „Jediného dětem nepřípustného dětského programu“.

Co jsme to vlastně viděli? Jaká byla podstata?

Podstatou představení je parodie na veškerý televizní rádoby hvězdy a bulvární hvězdy, kterou Strejda Dutch je. A chceme hlavně balancovat na hraně vtipnosti a trapnosti. Často sklouzáváme na obě strany a záleží, jaké se sejde publikum. Hrajeme po hospůdkách, kde je samozřejmě jiné publikum a fungují jiné vtipy než tady.

Kde takový nápad vzniknul, vypadá to na hospodu?

Nedá se říct, že se po hospůdkách pohybujeme často, ale myšlenkou je scéna, kdy člověk přijde do hospody, sedne si k pivu a nemá si co říct a teď by bylo pěkný, kdyby tam byl nějaký doprovodný program. A tohle představení bylo dělaný s tím, že není pro „kulturní“ publikum. Většinou to tak funguje, i když je nám jasný, že tady na tomhle festivalu, kde je oficiální kritika a kde lidé čekají něco kulturnějšího to mohlo být šokující. Takový plivnutí do ksichtu. Kultura má vyvolávat emoce na obou stranách spektra a myslím, že jsme je dneska vzbudili. Takže účel splněn.

Pracovali jste na tom jenom vy dva a hostující hvězdy, nebo jste měli vedení?

Neměli jsme žádný vedení. My už tohle představení hrajeme pět let a vzniká před publikem. Původně když mělo scénář, tak vypadalo jinak a postupně se vybrušovalo, to na co lidi reagovali a odstraňovalo to, na co ne. A pořád se ještě tvoří. Třeba dneska jsme představení zkrátili a kolikrát se stane, že ho hrajeme dvě a půl hodiny, když publikum reaguje. A samozřejmě měli jsme hodně kritiky, ale nikdy to nebylo na tu délku, vždycky si stěžovali na nějaké konkrétní věci. Ono, když se hraje v tý hospůdce, tak piva se kupí… A tady byl trochu problém, že publikum bylo střízlivé, naše hlavní nevýhoda, takže se to natáhlo.

Chápu správně, že jsou vítané zásahy z publika?

My hodně pracujeme s publikem. A zásahy jsou většinou láhví. Tam člověk pozná,že možná by tu část měl změnit.

Ty scénky co tam pouštíte, jsou původní, pět let staré?

Tyhle jsou z roku 2012, takže nejsou tam od začátku. Sem tam se nějaká přidá, nějaká ubere. Protože přece jen, když se mění ten program a herci, tak je občas potřeba něco přetočit. Ale to „zdravý jádro“ tam pořád ještě je.

Ztotožňujete se s tématem?

Já se s tématem ztotožňuju, protože podle mě existujou tisíce, statisíce rádoby umělců a tohle je na to odpověď. Ale s postavama se neztotožňujeme.

-GLAS-