Závěrečné slovo poroty k NaNečistu 2013

Odehrát představení před publikem v rámci divadelního festivalu NaNečisto projevily přes dvě desítky zájemců. Ve finále se do Liberce na přelomu února a března sjelo sedmnáct kolektivů – počínaje dramaťáckými soubory (především ze základních uměleckých škol) přes dospělácké ochotníky až loutkáři konče.

 

V závěrečném slově poroty lze úvodem konstatovat, že ani v jednom případě účinkujících nešlo o výrazný propadák. Naopak. Mnozí hrající rozhodně nehráli NaNečistu na nečisto, ale dočista na čisto.

Příjemné byly diskuse o odehraných představeních. Škoda jen, že k tomu nebyl vyčleněn větší časový prostor. Nicméně se dá říci, že soubory a jejich vedoucí doslova lačnily po hodnocení. Debaty  – zvláště při účasti nejen hrajících, ale i seminaristů a dalších účastníků – byly čisté, korektní, zajímavé a inspirativní.

První hrací den obsadily – vyjma loutkářů, samé školní kolektivy, jejichž činnost je vedená formou dramatické výchovy. Za systematickou a cílevědomou práci by si zasloužili ocenění určitě všichni pedagogové. Porota ocenila Martinu Janákovou z Gymnázia Varnsdorf, jejíž ´Od cvičení k představení – bez představení´ mělo nejen vypovídající název, ale představovalo i výrazný posun od loňské předváděčky.

V rámci festivalu se mnohá představení dotkla žhavých témat, vrcholem byla divadelní představení s výpovědí a s naznačeným řešením. Takového se nám dostalo vrchovatě hned druhý hrací den od  Inverze z Mostu. Představení ´Když se díváš´ v podání tří dospívajících protagonistek v režii Pavla Skály si právem odnášelo ocenění poroty ´Za odvahu jít až na dřeň´- v tomto případě konkrétně problému šikany.

Na přehlídce nechyběla autorská tvorba. V tom zazářilo představení ´Televize´ pražského Toť čili duo Láďa Karda a Ondřej Zais. Jejich dílem vyspělý divadelní a dílem civilní projev má především nadšené leč i mírně rozpačité publikum (jak ostatně zaznělo při diskusi), o kvalitě jejich autorské tvorby však není pochyb.

Vedle omladiny přivítal festival i soubory dospělých a rozhodně nezapadly. PIK-ART z Úštěka obecenstvo zmrazil i pobavil černou hororovou komedií ´Psí hřbitov´ od autorky Barbory Vaculová. Porota ocenila herecké výkony, práci se světly (v rámci festivalu ojedinělou) a režii Jana Táborského. Divadelní koncert tří chlapů ze souboru Víc než chleba z Plzně v konverzačce ´Kancelář´ získal pak cenu za výraznou stylizaci postav.

Že není jednoduché nastudovat (ba ani nacvičit) divadelní představení vědí všichni, kteří se o to kdy pokoušeli. Divadelní soubor Samodiv to předvedl přímo na jevišti ve své hře ´Mátový nebo citron?´ Přestože šlo o posledního účinkujícího, dostal právě za vhled do tvorby představení poslední cenu letošní přehlídky NaNečisto.

Jiřina Polanská, předsedkyně poroty